Trichuris Trichiura – Włosogłówka

Trichuris
Włosogłówka

Włosogłówka ludzka (Trichuris trichiura) jest to kosmopolityczny nicień o długości 3-5 cm, bytujący w jelicie ślepym i grubym człowieka. Przednia część ciała tego pasożyta jest cieńsza od tylnej, dzięki czemu może wnikać głęboko w błonę śluzową jelita. Natomiast jaja włosogłówki są kształtu beczułkowatego, opatrzone czopami na obu końcach. Nicień ten żywi się głównie krwią. W Polsce włosogłówka występuje najczęściej po owsiku.
Do zarażenia włosogłówką dochodzi po spożyciu jaj inwazyjnych, które rozwijają się w glebie przez 2-3 tygodnie. Następnie larwy wylęgają się z jaj w jelicie cienkim, po czym dojrzewają do postaci dorosłych w dalszych odcinkach jelit. Dorosły pasożyt zaczyna wydalać jaja od 3. miesiąca inwazji. Samica składa około 3 tys. jaj dziennie. Jaja wydostają się wraz z kałem do wody lub gleby, gdzie dojrzewają w ciągu kilku tygodni. Okres życia pasożyta wynosi około kilku lat.

Włosogłówczyca (Trichurioza)

W Polsce jest drugą co do częstości występowania po owsicy robaczycą. Natomiast na świecie inwazja dotyczy ok. 800 mln ludzi. Szczególnie często występuje w krajach tropikalnych oraz w warunkach niskich standardów higienicznych. Jest jedną z głównych przyczyn przewlekłej niedokrwistości w krajach rozwijających się. Ciepły i wilgotny klimat stanowi idealne warunki do rozwoju jaj w glebie. Większość inwazji włosogłówką jest bezobjawowa.

Objawy trichuriozy:

– objawy skórno-alergiczne, swędzące wysypki,
– brak apetytu,
– rozdrażnienie,
– bezsenność,
– bóle głowy,
– zawroty głowy,
– osłabienie,
– anemia,
– zapalenie wyrostka robaczkowego,
– zakażenia bakteryjne i stany zapalne wskutek uszkodzenia nabłonka jelita grubego,
– choroby wrzodowe przewodu pokarmowego,
– zmiany przypominające wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
– biegunka śluzowa, czasami z krwią,
– bóle w jamie brzusznej (głównie w prawym dolnym kwadracie brzucha),
– spadek masy ciała.

Drogi zakażenia włosogłówką:

– wypicie zanieczyszczonej jajami wody,
– zjedzenie niedomytych owoców lub warzyw,
– w zarażeniu pośredniczą muchy, które przenoszą inwazyjne jajeczka z odchodów i gleby na produkty spożywcze,
– brudne ręce.

Źródło
1. pl.wikipedia.org
2. Dziubek Zdzisław, „Choroby zakaźne i pasożytnicze”, PZWL 2012
3. Hadaś Edward, Derda Monika, „Pasożyty – zagrożenie nadal aktualne”, Probl Hig Epidemiol 2014, 95(1)6-13