Dietetyk kliniczny zajmuje się żywieniem pacjenta w chorobie dopasowując odpowiednią dietoterapię. Wspiera żywieniowo pomagając mu w zapobieganiu i rozwoju choroby. Dietoterapia przyspiesza leczenie i rekonwalescencję.
Styl życia ma ogromne znaczenie na ryzyko rozwoju chorób dietozależnych. Dlatego odpowiednie odżywianie, aktywność fizyczna, unikanie używek, utrzymywanie należnej masy ciała sprzyja w prewencji: Otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, zaburzeń hormonalnych, nowotworów dietozależnych. Szacuje się, że na ryzyko rozwoju nowotworu okrężnicy w 70% ma wpływ nieprawidłowe żywienie (1).
- Nauczy Cię jak prawidłowo się odżywiać
- Pomoże w redukcji masy ciała
- Wesprze żywieniowo w cukrzycy, insulinooporności, PCOS, niepłodności, zaburzeniach hormonalnych, niedoczynności tarczycy, hiperprolaktynemii, zespole jelita drażliwego, chorobach zapalnych jelit, boreliozie, chorobach autoimmunologicznych
ZDROWIE ZALEŻY OD TWOICH WYBORÓW GDY ROBISZ ZAKUPY
Żródła:
Haggar FA., wsp., Colorectal Cancer Epidemiology: Incidence, Mortality, Survival, and Risk Factors. Clin Colon Rectal Surg.2009;22(4): 191-197
Przygotowanie do wizyty u dietetyka klinicznego
Przed konsultacją dietetyczną pacjent zobowiązany jest wykonać określone badania:
- Morfologia z rozmazem, glukoza, insulina, lipidogram, próby wątrobowe, kreatynina, GFR, kwas moczowy, DHEA-S, kortyzol, TSH, homocysteina, witamina D
- Pacjent przychodzi na wizytę 30 minut przed czasem
- Pacjent trzy godziny przed wizytą nie powinien jeść posiłku, spożywać kofeiny i być dobrze nawodniony
- Pacjent zostanie poddany analizie składu ciała oraz innym pomiarom dlatego będzie musiał ściągnąć buty, skarpetki oraz górną część odzieży