Dietetyka

Dietetyk kliniczny zajmuje się żywieniem pacjenta w chorobie dopasowując odpowiednią dietoterapię. Wspiera żywieniowo pomagając mu w zapobieganiu i rozwoju choroby. Dietoterapia przyspiesza leczenie i rekonwalescencję.

Styl życia ma ogromne znaczenie na ryzyko rozwoju chorób dietozależnych. Dlatego odpowiednie odżywianie, aktywność fizyczna, unikanie używek, utrzymywanie należnej masy ciała sprzyja w prewencji: Otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, zaburzeń hormonalnych, nowotworów dietozależnych. Szacuje się, że na ryzyko rozwoju nowotworu okrężnicy w 70% ma wpływ nieprawidłowe żywienie (1).

  • Nauczy Cię jak prawidłowo się odżywiać
  • Pomoże w redukcji masy ciała
  • Wesprze żywieniowo w cukrzycy, insulinooporności, PCOS, niepłodności, zaburzeniach hormonalnych, niedoczynności tarczycy, hiperprolaktynemii, zespole jelita drażliwego, chorobach zapalnych jelit, boreliozie, chorobach autoimmunologicznych

ZDROWIE ZALEŻY OD TWOICH WYBORÓW GDY ROBISZ ZAKUPY
Żródła:
Haggar FA., wsp., Colorectal Cancer Epidemiology: Incidence, Mortality, Survival, and Risk Factors. Clin Colon Rectal Surg.2009;22(4): 191-197

Przygotowanie do wizyty u dietetyka klinicznego

Przed konsultacją dietetyczną pacjent zobowiązany jest wykonać określone badania:

  • Morfologia z rozmazem, glukoza, insulina, lipidogram, próby wątrobowe, kreatynina, GFR, kwas moczowy, DHEA-S, kortyzol, TSH, homocysteina, witamina D
  • Pacjent przychodzi na wizytę 30 minut przed czasem
  • Pacjent trzy godziny przed wizytą nie powinien jeść posiłku, spożywać kofeiny i być dobrze nawodniony
  • Pacjent zostanie poddany analizie składu ciała oraz innym pomiarom dlatego będzie musiał ściągnąć buty, skarpetki oraz górną część odzieży